Homey Community Forum

Athom's keuze v Mobile App en verwijderen vd Desktop Interface/WEB UI in Homey v2.0.0 [NL]

#177

Ze hebben tussen de Kickstarter release en de huidige plaats waar het staat ooit ca 1.5 jaar geleden één letter in de URL aangepast. (Met een redirect voor de oude garde)
De link naar de Developer’s info staat al sinds het begin onder aan iedere pagina op https://www.athom.com onder developer of ontwikkelaars

Ik zal je niet vertellen waar Google mee komt als ik Api en Homey invoer…

Wist je trouwens wat in de volksmond de web interface was eigenlijk volgens Athom niet bestond? Je diende namelijk gebruik te maken van de desktop app op Windows of Mac.

Maakt het natuurlijk niet minder vervelend dat er een verandering is…

#178

Grappige is dat we er op dit forum tot vervelens toe op zijn gewezen vooral gebruik te maken van de browser (via homeynaam.local) en niet van de desktop app omdat die ging verdwijnen… :thinking:

#179

Sommige zijn erger dan een vrouw! *zucht

#180

Ik heb geen Mac en ik heb geen windows pcs. Ik doe alles met Linux. Dus de webinterface was het enige waar ik uberhaupt wat mee kon (tot de 1e app kwam maar dat stelde niet veel voor).

Zo grappig. De hele wereld roept al jaren dat bvb Java zo goed is omdat het op alle omgevingen draait. Dus je kan je applicatie op een telefoon, windows, max linux etc draaien. 1x developpen de de hele wereld bereiken.
En wat doen we, we beperken ons tot 1 sullig klein apparaatje waar je het mee moet doen. in plaats van met 10 vingers kunnen werken worden het maar 1 of 2 afhankelijk van hoe goed je met je telefoon om kan gaan.
En voor de wat ouderen, en over niet al te lange tijd ook voor wat minder ouderen, tot jeugdigen toe, kan je iedere keer je leesbril opzetten om het nog een beetje te kunnen volgen.

3 Likes
#181

Ik ben geen ontwikkelaar maar ik vroeg me af of het niet mogelijk was om Node Red met homey te combineren om zo toch een visuele flow editor te krijgen op een desktop computer.

#182

Ja, dat is mogelijk, zie de MQTT Hub/Gateway thread.

1 Like
#183

Ik bedoel dan niet via mqqt maar zoals node red in verbinding staat met home assistant

#184

De MQTT Gateway app hanteert de Homie conventie, ik had gedacht dat daar wel Node-RED support voor was (zodat je niet zelf moeilijk moet gaan doen met MQTT topics, want dat lijkt me inderdaad niet erg handig).

#185

There is an extension available. Did not test it, so I don’t know if it’s useful.

1 Like
#186

En hoe staat node red in verbinding met HA? Heeft iemand een link naar de implementatie? Misschien kunnen we iets ‘lenen’…! Het doel van de MQTT Hub is juist dergelijke mqttt verbindingen met externe apps te faciliteren. Iedere suggestie voor verbetering is van harte welkom.

#187

Zo te zien via de HA API, en daar een stel Node-RED nodes omheen gebouwd.

#188

HA Discovery staat bovenaan op het lijstje. Mogelijk lost dat (een deel van) het probleem op?

#189

@HarriedeGroot @robertklep

Wellicht beter een specifiek topic voor Node-RED - MQTT aan te maken?
Gebruikers die dit topic volgen haken anders af op het off topic gehalte…

2 Likes
#190

HTTP: https://flows.nodered.org/node/node-red-contrib-home-assistant

WEBSOCKETS: https://flows.nodered.org/node/node-red-contrib-home-assistant-websocket

#191

MQTT Gateway is het beste dat er ooit bedacht is voor Homey. Het zorgt ervoor dat via Node-Red ieder apparaat aan te sturen is. Maar eigenlijk is het diep triest; kennelijk zijn mensen aan het zoeken zijn naar oplossingen die Athom eigenlijk zelf zou moeten bieden. Zeker met de ontwikkelingen rond Homey 2.0 (en het ontbreken van een desktop/web UI interface) zoeken mensen naar een oplossing, en dankzij MQTT Gateway hebben we die gelukkig.

MQTT Gateway (nogmaals enorm bedankt HarriedeGroot) gaat verder waar Athom / Homey te kort schiet. Helaas is mijn Homey is nu niet meer dan een gateway die mijn hardware aanstuurt, en de hele interface die Athom mij biedt kan mij eerlijk gezegd ‘gestolen worden’. Dank zij MQTT gateway kan ik via Node-red gelukkig de flows maken die ik wil (met desktop UI zoals het hoort) en kan ik via openHAB of HomeAssistant een dashboard maken zodat mijn gezinsleden ons huis kunnen ‘bedienen’ op een manier zoals je zou verwachten dat Homey zelf zou bieden.

Het lijkt een reclame spot voor MQTT Gateway, maar eigenlijk is het een klaagzang over waar Homet/Athom het laat liggen.

Ik ben blij met dat hardware, en de apps die de diverse hardware aansturen (met vaak dank aan de community) maar ik ben minstens zo blij met de MQTT oplossing, die dashboards en betere flows mogelijk maakt zonder dat ik alles op het kleine schermpje van mijn mobile device moet zien te configureren.

De mods van deze site doen hun uiterste best om alle kritiek de kop in te drukken, maar soms denk ik wel eens dat ze betaald worden door Athom. Kom op mensen, niemand (zelf de nieuwe gebruikers van Homey’s) zien hoe het dumpen van een dekstop/web interface een verbetering is. Maar iedereen die kritiek heeft krijgt commentaar van van you-know-who, en worden afgezet als zeikerds. Verder prima mensen hoor, altijd bereid een ander te helpen (kudo’s there) maar verder wel volledige panisch op krietiek op de door Athom ingeslagen weg. Jammer…

Ik zit nog steeds op 1.5.3, ben nog steeds blij met het apparaat en de apps die de hardware ondersteunen, maar zonder een dashboard (zoals ik na lang wachten had verwacht dat Homey 2.0 zou bieden) en een desktop bediening UI had ik mijn Homey waarschijnlijk al op marktplaats gezet.

Anyways, gezegende zondag :slight_smile:
Cheers,
/Cacti

Edit: Ik moet toegeven dat ik de flows nog steeds wel nodig heb om sommige zaken te regelen, maar ik kon zeker driekwart van m’n flows uitschakelen door node-red in te zetten. Door het aantal apps dat ik draai werd mijn Homey ietwat ‘sluggish’, dus heb ik maar een Homey Pro besteld. Nu maar hopen dat ze blijven leven dankzij al die nieuwe gebruikers die wél alles vanaf hun mobile kunnen/willen onderhouden :sweat_smile:

5 Likes
#192

MQTT Gateway is heel mooi als verbinding om een dashboard te maken natuurlijk maar op zichzelf zit alles en meer in de webapi van Homey. Helaas is er nog niemand zo handig geweest om op basis daarvan een UI in elkaar te zetten (behalve dan https://developer.athom.com/ en ik vermoed dat de Homey telefoon-app ook gewoon gebruik maakt van de webapi).

Niet te geloven, wat een onzin… De mods drukken geen kritiek de kop in, het heeft alleen geen zin om in tientallen threads de frustratie weg te schrijven. Daarvoor is deze thread…

En de mods horen bij degenen die al meer dan anderhalf jaar hebben geprobeerd Athom op andere gedachten te brengen…

1 Like
#193

Zullen we het wel even bij een persoonlijke mening houden?? En niet van jou mening de mening van IEDEREEN te maken!!!

Aangezien ik zelf totaal geen probleem mee heb dat de desktop is verwijderd.

7 Likes
#194

Om de volgende simpele reden: “The Web API is not yet available for 3rd party developers.”.

De API had bij de introductie van v2 beschikbaar gesteld moeten worden voor iedereen. Het verhaal dat “nu” iedereen een desktop app kan ontwikkelen klopt simpelweg niet.

En het is nog maar de vraag of straks, als de noodzakelijke authentication manager verschijnt, third-party devs wel alle toegang krijgen. Vooralsnog lijkt het er namelijk op dat er een groot wantrouwen heerst ten aanzien van third-party devs, en Homey-gebruikers moeten tegen die gasten beschermd worden.

Tegen de tijd dat het allemaal up-and-running is (en geheel in de lijn van hoe Athom zaken doet wordt daar verder niks over gecommuniceerd) zullen er alternatieven zijn voor de slimmerikken die nu meer willen. En is het nog maar de vraag of iemand zin gaat hebben een desktop interface te maken.

3 Likes
#195

De MQTT Hub/Gateway is niet de vervanger van de desktop/web interface. Het is een interface om te communiceren met alle appareaten die aangesloten zijn op Homey. Dit biedt een groot scala aan mogelijkheden voor integratie met externe applicaties, maar er zijn ook (nog) veel dingen die niet mogelijk zijn (bijv. het detecteren van app flow triggers). Je kunt zeker niet je gehele Homey aansturen.

@robertklep Zo heb ik gister nog geprobeerd om een simpele ‘device manager’ te bouwen, waarmee je bijv het icoontje kan vervangen. Deze poging is vrij snel gestrand, simpelweg wegens het ontbreken van de rechten (error_description: ‘Je hebt geen toegang om dit te doen.’).

Maar goed, mijn insteek blijft: Laten we denken in oplossingen!

6 Likes
#196

En vergeet niet met mqtt heb je weer een online device er naast hebt draaien. Terwijl het toch oorspronkelijk de bedoeling was Homey alle taken te laten uitvoeren. Zou mooi zijn als Node-red gewoon op de Homey stond. Ik vindt het belachelijk dat de gebruikers zich in allerlei bochten kronkelen om het voor elkaar te krijgen. Maar ondanks dat heb ik groot respect voor ze. Ze doen tenslotte het werk dat Athom had moeten doen.

1 Like