Homey Community Forum

Community Backup & Restore for Homey v2 [Alpha Version]

Hmmmm… Loading is something different than downloading.
I am away for some quality time but did you check there where no cloud issues at that moment as I have seen some recently. https://status.athom.com/
Beside that are you able to test it with Chrome? That is what I used to build and test. Do not immediately have an option to test ie, edge or Firefox now.
Also look if you have browser extension active and Fe look if flow.homey.app works that one uses in general the same technology.

Tested here and it even works from my Android tablet…

Succes . Hoop you keep us informed

Hello Dijker,

Thanks for the quick response but i think quality time has priority over anything :wink:

Did the logon procedure again and installed chrome. Now it works.
Look very good, nice work!!!

Thank you.

HI Dijker,

Just wanted to thank you for this great effort creating something that Homey should have had from the beginning. Too bad about the lack of Z-Wave restore otherwise it would be perfect for me as I have a lot of Z-Wave devices. I’m forced to wait for Athom, but hopefully just as the Google integration they all of the sudden quietly release this. Hope it happens before my Homey breaks or I’ll be done with Homey forever.

You could test what happens when you migrate Z-Wave devices to groups app devices and link a manual re-added Z-Wave to that virtual group device.
Beside the manual pairing I think it should work but could have some unwanted side effects. I did not have time to test thoroughly.

Geurt,

Sorry for my late reply.
Just tried it again and now it works.
First time i only got to the first screen.
Not the second one where you can choose what you want to do.
But, it works now.
BTW, I use Chrome on my phone.

Thanks.

1 Like

Did some testing last week. Backup went smooth, but had troubles importing my devices and flows. I don’t have any spare time anymore this weekend, so maybe I will try again later.

I’m still doubting if I’ll wait for the Athom backup functionality since I have many z-wave devices (some in places that are very hard to reach when I need to exclude/include them) with around 665 flows that need checking or work. A 1:1 backup would save me a lot of time.

@Dijker did a hell of a job though! :+1:t3:

Mapping of Z-Wave and Zigbee devices
HCB&RWA can restore a Z-Wave or zigbee device to a < groups> app device.
it will do this if you enable the option on the first tab and the z- device is not on Homey anymore but you want to restore it from a backup. The created groups device Wil have the same capability as the original z- devices.
After restoring the flows that uses this devices they should work. You can add the real z- device to the group device to let them operate and switch accordingly.
Pls test and report if it works for your devices.

Restore of 433 kind of devices
Restoring a KAKU or some other devices works and automatically pairs with the same 433 code so should work most of the time. Pls also let me know if restoring a Nexa, Telldus or other 433 device works and results in working devices. I expect it to work as it works for other 433 devices.

Tested or reported 433 and other devices that can be restored:

  • KlikAanKlikUit (trust/Coco)
  • HomeEasy
  • ScreenLine Remote

Devices not able to restore a working version yet:

  • Solar panels SolarEdge
  • Thermosmart
  • NetAtmo

These are on my list to get a Restore working, either by fixing the restore process or by adding an option to replace the devices after that in broken flows.n

1 Like

Hier zat ik op de wachten. Goed werk.
Backup gemaakt, dit werkt goed. Maar de 2e keer probeer ik weer in het backup scherm te komen, krijg ik deze melding:
{“code”:400,“error”:“invalid_request”,“error_description”:“redirect_uri does not match”}
wat doe ik verkeerd?

You can find your answer here. @Maurits_Van_Dinther

Ik did this the first login. That worked fine. But the second login does not work.

Your session expires when you close your browser, so you have to repeat the procedure you did on the first login every time.

1 Like

got it, thanks. i bookmarked the wrong url.