Fibaro/Z-wave probleem (unsecure include)

Dit topic volgde ik al een tijdje, maar ik zag nogal op tegen het opnieuw koppelen van al mijn devices. Ik heb 30 Fibaro dimmers/schakelaars en een week geleden toch maar de stap genomen om alles unsecure te maken. Uiteindelijk ben ik 4 uur bezig geweest om alles om te zetten van secure naar unsecure inclusief het fixen van alle flows. Het kostte dus even wat tijd, maar het was het waard. Wat een verschil! Echt onvoorstelbaar. Voorheen duurde het uitschakelen van 7 lampen tussen de 10 en 45 seconden en dan waren er uiteindelijk tussen de 5 en 7 lampen uit. Exact dezelfde flow met dezelfde actie schakelt nu binnen een halve seconde alle 7 lampen uit. Altijd. Dit is hoe het moet werken. Voorheen was het eigenlijk sneller om de lampen gewoon met de hand uit te schakelen, maar nu heeft het echt meerwaarde.

In de oude, secure mode, heb ik ook best wat tijd besteed aan workarounds. Ik heb geëxperimenteerd met vertragingen tussen de kaartjes, uitschakelen per zone, de group app etc. Uiteindelijk werkte niets echt goed. Nu, in unsecure mode, maakt het totaal niet uit hoe ik de acties uitvoer. Het werkt gewoon altijd en snel. Eigenlijk zou Athom deze devices gewoon standaard unsecure moeten includen. Dat zou een hoop mensen blij maken denk ik.

Ik kan ook bevestigen dat het toevoegen van een schakelaar waarbij je de “Walli” selecteert de schakelaar ook unsecure toevoegt. Dus uiteindelijk hoef je inderdaad niet eens zelf een andere app te installeren. Je kunt dit gewoon doen met de app uit de store.

9 Likes