Hue lampen in combinatie met Fibaro dimmer switch


#1

In mijn woning stuur ik diverse lampen aan met fibaro dimmer switches. De keuze hiervoor is op basis dat ik geen blauw draad heb bij mijn schakelaars, ik werk doormiddel van pulsdrukkers. De situatie is als volgt

In de keuken heb ik 1 fibaro dimmer voor spotjes (halogeen, aangesloten op S1) en een plafond lamp met daarin 2 lampen (Hue, aangesloten op S2)

Bij de eettafel heb ik 1 fibaro dimmer met daarop 2 Hue lampen

In de woonkamer heb ik een plafondlamp (Hue aangesloten op S1) en een tafellamp (Hue, aangesloten op S2 en deze schakelt nog 3 andere Hue lampen)

Nu snap ik dat er met Hue in combinatie met fibaro niet gedimt kan worden vanaf de schakelaar (S1) alleen als ik nu de lampen boven de eettafel en plafondlamp in de woonkamer schakel gaan de lampen eerste flikker op 100% en nemen daarna pas de sterkte en kleur aan dit ik in mijn flow heb gezet. Is hier iets aan te doen. Ik had zelf al bedacht om de tafellamp aan te sluiten op de S2 van de fibaro maar dan blijf ik zitten met de plafondlamp in de woonkamer

Alvast bedankt voor jullie reactie


#2

Hue lampen moeten constant onder stroom blijven. Daar zit je probleem.

Je kan natuurlijk de lampen continu van stroom voorzien en alsnog via flows ze schakelen via de fibaro.


#3

Beste Roy,

Bedankt voor je reactie, klinkt als een goede oplossing. Kan ik de eettafel niet gewoon op de S2 aansluiting doen en de lamp onder stroom houden. Even dan zoals ik het uitgedacht had:

Ik laat de fibaro dimmer zitten alleen koppel de desbetreffende lamp af en zorg dat deze constant onder stroom ((niet aangesloten op de dimmer) staat met een flow geef ik aan dat als de pulsdrukker wordt ingedrukt homey de lamp moet schakelen? Mocht dit werken werkt deze manier dan ook met een hotelschakeling, heb namelijk om mijn overloop nog 2 huelampen zitten die ik wil gaan schakelen.

Alvast bedankt


#4

Zolang je de draad die van de schakelaar komt bij de HUE lamp afdopt (lasklem) kan er niks gebeuren. In de praktijk schakel je dan nog steeds deze draad via de fibaro, echter je hebt hem afgedopt dus veilig , neem aan dat alles uit komt in een centraaldoos (plafon) of lasdoos (muur). Enigste wat je dan nog hoeft te doen is de HUE lamp een constante voeding te geven (normaal BRUIN). Dan hoef je bij de fibaro verder niks te doen, je laat de hue dan immers via flows schakelen.


#5

Mijn hue lampen zitten permanent op de stroom. De S2 op de fibaro gebruik ik om mijn Hue lampen via Homey aan te regelen:

  • 1 x drukken: aan of uit zetten.
  • 2 x drukken op de S2 schakelt flows welke een scene voor de hue lampen start op basis van de tijd van de dag (drie scenes: Ă©Ă©n voor de ochtend, Ă©Ă©n voor de middag, en Ă©Ă©n voor de avond.
  • 3x drukken optie gebruik ik om het hele huis uit te zetten en controle uit te voeren of alle ramen dicht zijn.
  • Lang indrukken van de S2 laat mijn hue lampen dimmen of feller branden via een een aantal creatieve flows welke de optie om de “relative brightness” van de hue te sturen gebruikt.

Kortom, door de Hue lampen op de stroom te laten staan (dus af te koppelen van de fibaro dimmers), en te schakelen met flows, geeft je fibaro dimmers opeens veel meer mogelijkheden. Je zou dan alleen je halogeen rechtstreeks met de fibaro schakelen, en alle Hue lampen via Homey flows.

Je hotelschakeling (even afhankelijk van hoe deze bedraad zit) kan je ook gebruiken. Als je het puls signaal van beide schakelaars bij de fibaro dimmer krijgt, kan je de Hue lampen wederom via een flow aanzetten.

Enige nadeel van dit alles is dat je bij een probleem met Homey, je de lampen dus vanuit de Hue bridge / via de Hue app moet schakelen…


#6

Zou je je flows willen laten zien/delen voor het gebruik met de longpress op S2?


#7

3 Flows en 1 Logic variable (DimUp): (ik hem mijn Homey in engels staan, dus doe het even zo, maar je begrijpt het denk ik wel). Zodra je indrukt (en ingedrukt houd) start de Dimmenstart flow een loop van de Dimmenflow, zodra je loslaat gaat de Dimmendeind flow lopen, deze stopt de Dimmenflow loop en veranderd de dim variable. Weer lang indrukken geeft dan een wisseling van de dimrichting.

Flow 1: Dimmenstart
WHEN…
Fibaro Dimmer 2 Long press S2
…AND…
…THEN…
Enable flow Dimmenflow
Start flow Dimmenflow
…ELSE…

Flow 2: Dimmenflow
WHEN…
This flow is started
…AND…
DimUp is true
…THEN…
Hue lamp set relative brightness +20%
Start flow Dimmenflow
…ELSE…
Hue lamp set relative brightness -20%
Start flow Dimmenflow

Flow 3: Dimmeneind
WHEN…
Fibaro Dimmer 2 Long press S2 Release
…AND…
DimUp is true
…THEN…
Disable flow Dimmenflow
Set boolen variable DimUp false
…ELSE…
Disable flow Dimmenflow
Set boolen variable DimUp true

Succes


Xiaomi / Aqara Smart Home - Zigbee App (v0.4.3)