Homey Community Forum

Ikea TrÄdfri

Hej.

Skulle vilja fĂ„ in en Ikea trĂ„dfri remote (E1810) till min homey fast utan Ikea gateway. Är de nĂ„gon som har koll pĂ„ om de e möjligt? Den kommunicerar ju via zigbee sĂ„ de borde den vĂ€l stödja?

Hej Mikael!

Den stödjs troligtvis av testversionen av TrÄdfri som du hittar hÀr:

https://homey.app/en-us/app/com.ikea.tradfri/IKEA-TrÄdfri/test/ Du kan se den bland bilderna pÄ vad som stöds.

Dock tror jag att det Àr sÄ att den krÀver att du installerar experiment/beta-versionen av Homey 5.0.

Om du vÀljer att installera testversionen av appen och betan av Homey 5.0 sÄ bör du vara beredd pÄ att du kan behöva sÀtta upp allt frÄn början om du skulle fÄ problem vid uppgraderingen eller om du skulle vilja nedgradera.

Ja dÀr finns den ju med precis som du sÀger. FÄr kanske tÄlmodig vÀnta pÄ den rÀtta utgÄvan av den appen dÄ. KÀnner mig inte redo att köra test versionen. NÄgon koll pÄ nÀr den kan slÀppas som fÀrdig utvecklad?

Mikael,

Jag kan sÀga att jag vÀntar lika förvÀntansfullt som du. Jag har en del rörelsesensorer frÄn IKEA jag vill kunna anvÀnda. Ingen aning nÀr 5.0 Àr klar tyvÀrr. Athom brukar inte lova nÄgra specifika datum. Jag tror att det blir ett riktigt lyft vad gÀller Z-wave och Zigbee. Du kan se vad som hÀnder pÄ betafronten hÀr: https://developer.athom.com/firmware Just nu Àr de uppe pÄ release candidate 38. Jag tror de vill att den ska vara sÄ stabil som möjligt innan de slÀpper den.

1 Like

Jag tror att det ocksĂ„ handlar om att “vĂ€nta in” fler appar som blir klara för V5.0 dĂ„ det Ă€nnu Ă€r mĂ„nga appar som inte har uppdaterats.

Just det om uppdatering av appar inför 5.0 funderar jag kring. Har du koll pÄ det Marcus? Detta Àr vad jag gissar: SDK1 kommer att sluta fungera men SDK2 och 3 kommer att fungera? Eller Àr det sÄ att alla appar mÄste uppdateras till SDK3?

Jag har inte koll pĂ„ allt i detalj. Enligt en post jag lĂ€ste i morse kommer SDK1 helt sluta supportas. Det var vĂ€l inte uttryckt i mailet som skickades ut men stĂ„r nĂ„gonstans pĂ„ formet.Framför allt Ă€r det ju sĂ„ att allt som anvĂ€nder Zigbee mĂ„ste upp till SDK3 dĂ„ det skrivits om helt. Jag har inte grĂ€vt sĂ„ mycket utöver vad som berör de komponenter jag har sjĂ€lv vilket i huvudsak Ă€r IKEA TrĂ„dfri (uttag, lampor och fjĂ€rrkontroller), Philips Hue (FjĂ€rrkontroller och rörelsedetektorer), Aquara (temeratur/fukt sensorer) Samt Elko Dimmer. Dessutom Telldus smartpluggar men de Ă€r Z-Wave och inte pĂ„verkade av SDK3. DĂ€r kör jag Telldus Zwave appen 1.1.2 som inte Ă€r uppdaterad pĂ„ ett Ă„r (alltsp SDK 2) och den funkar bra Ă€ven efter att jag vĂ„gade mig pĂ„ en uppgradering till V5.0 RC38 igĂ„r. Kan sammanfatta uppgradering till att allt fungerar utom rörelsesensorerna frĂ„n Philips Hue, har inte kommit pĂ„ vad som Ă€r fel dĂ€r Ă€nnu. De rapporterar ljus och temperatur men inte rörelselarm vilket Ă€r lite dumt dĂ„ det Ă€r primĂ€ra funktionen, tex att tĂ€nda ljuset nĂ€r jag gĂ„r in i köket och det Ă€r mörkt. Annars Ă€r det vĂ€ldigt positivt dĂ„ ELKO-dimmern Ă€r mycket stabilare pĂ„ att ta emot kommandon i nya versionen
 IKEA TrĂ„dfri fjĂ€rrkontroller som Ă€r vĂ€ldigt prisvĂ€rda gĂ„r nu att lĂ€gga till (anvĂ€nder developmentversionen av appen), det gick inte alls innan dĂ„ SDK2 inte hade stöd för att implmentera dem Ă€ven om nĂ„gon ville koda in dem. DVS fĂ„r jag bara igĂ„ng mina rörelsesensorer sĂ„ Ă€r jag mycket nöjd med uppgraderingen till V5.0

Mycket bra svar. Tackar för det. Man kanske skulle vĂ„ga ta steget sjĂ€lv
 :grinning:

Jag har Hue rörelsesensorer, och de fungerar bra med V5.0 RC38 för mig.

Har fÄtt mina att funka nu men jag var tvungen att ta bort och lÀgga till alla igen. Hade hoppats att slippa det. All historik i insights förvinnner ju pÄ det viset.

LÀste like hÀr och dÀr i olika trÄdar. Det verkar som om folk tycker lite olika om RC38. En del verkar ha fÄtt bÄde slött Zigbee och slött Zwave. Vad tycker ni som testat i denna trÄd?

Mitt första intryck har varit positivt, RC38 Ă€r den första v5.0 jag testar sĂ„ jag kan inte jĂ€mföra med andra releasekanditater. Intressant att du skriver det dock för idag nĂ€r jag kom ner i mitt kontor i kĂ€llaren dĂ€r en rörelsesensor slĂ„r pĂ„ strömmen till dator mm. sĂ„ tog det osedvanligt lĂ„ng tid innan strömmen kom pĂ„. Jag tittade inte pĂ„ det dĂ„ utan trodde det var rörelsesensorn som missat att jag kom in i rummet innan jag satte mig pĂ„ stolen men det kan mycket vĂ€l ha varit en fördröjning i zigbeenĂ€tet. Strömmen slĂ„s IOFS pĂ„ med en Z-wave-plug sĂ„ det hade kunnat vara det ocksĂ„. Undemedvetet litar jag kanske mer pĂ„ Z-wave Ă€n zigbee i homey dĂ„ zigbee meshet aldrig sett bra ut pĂ„ developersidan. Precis nĂ€r jag uppgraderat var det lite delay i första av och pĂ„ som jag testade med Zwave men nu mĂ€rker jag inget sĂ„dant, tĂ€nker att meshet behövde “sĂ€tta sig”. Testade precis igenom ett antal av och pĂ„ cykler bĂ„de Zwave och zigbee och det funkar utan fördröjning. Jag har tre rörelsesensorer (philips hue) av sju som fortfarande visar frĂ„getecken i Route pĂ„ developersidan. lite förvĂ„nad dĂ„ jag har strömförsörjda routers nĂ€ra dem och försökt att para dem nĂ€ra dessa routers men det kanske faller pĂ„ plats efter ett tag. Om Homey kan nĂ„ en device man parar ihop direkt utan hopp nĂ€r man parar den sĂ„ verkar det vara den routen den tar, senare uppdaterar sig om det hittar en bĂ€ttre(stabilare) route.