Nieuwbouw domotica

Hallo forumleden,

Ik heb op dit forum al enkele keren informatie komen vergaren maar nu de knoop doorgehakt is om een Homey aan te kopen ga ik hier mijn kans eens wagen.

We zijn volop bezig met het plannen van onze nieuwbouw woning, ondertussen zitten we ook te kijken naar het gedeelte elektriciteit/domotica.
We hebben geen nood om alles direct te automatiseren of “slim” te maken maar enkele toevoegingen kunnen handig zijn.

Wat we graag gehad hadden en gevonden hebben:
Na wat zoekwerk hier op het forum en andere websites al (té) veel informatie teruggevonden.
Aan de hand van onze eisen en budget zouden we gaan voor een klassieke manier van elektriciteit met aanvulling van zigbee en zwave aangestuurd door Homey.
Knx/loxone lijkt me beter en betrouwbaarder maar het lijkt me gezien de prijs overkill, ik heb een prijs gekregen van een zelfbouw firma met KNX (dus zelf leidingen trekken etc) en dit kwam op €23000…
Met klassieke elektriciteit €4000 + €1500 voorzien voor de “slimme spullen en aansturing”

Sowieso moet alles moet blijven werken met de drukknoppen als de sturing uit valt.

Licht dimmen zitplaats (6 led spots)
-> homey.app/nl-be/store/product/qubino-dimmer-zmnhdd1/ achter de drukknop, kunnen we dan nog dimmen met de drukknop en via een draadloze afstandsbediening?
Licht dimmen eethoek (1 lichtarmatuur)
-> homey.app/nl-be/store/product/qubino-switch-zmnhad1/
Licht keuken aansturen (ledstrip)
homey.app/nl-be/store/product/qubino-dimmer-zmnhdd1/

Sceens aansturen (4)
Rolluik aansturen (4)
Screens en rolluiken zouden vooral dienen als het te warm is binnen om deze automatisch naar beneden te laten gaan, op verschillende standen kunnen zetten is ook handig.
Lukt het om achter elke rolluik/screen dit te steken?
-> https://www.robbshop.nl/qubino-rolluikschakelaar-met-z-wave-plus

Licht gang + toilet automatisch minder sterk tussen 22-8u als we dit aandoen
Lijkt me het handigst om gewoon een slimme spot/verlichting te voorzien?
Ik kan vooral zigbee verlichting vinden…, zwave lijkt zeldzaam.

De voornaamste vragen die ik nog heb:

  • Zijn er speciale dingen die we moeten voorzien bij onze elektriciteit?
    Ik had begrepen dat het handig is om een nuldraad te hebben?
  • Moeten we speciale drukknoppen voorzien?
  • Zijn bovenstaande items voldoende voor onze opstelling?

Genoeg tekst nu, alvast bedankt voor de bedenkingen! /-\o

:+1: zo zit ik er ook in (en vooral mijn vrouw). Als Wifi of homey uitvalt moeten de essentiele dingen ook nog gewoon blijven werken.
Dus een smart verwarming die ook via homey is aan te sturen. Maar geen knoppen die door homey aangestuurd worden.
Smart zigee dimmers op de essentiele plekken en daar dus geen hue.
Overigens ben ik ook van mening dat een smart dimmer een betere investering is. Achter de dimmer kan je je eigen lamp kiezen, ben je niet voor eeuwig gebonden aan een hue lamp.
6 hue spots of 1 zigbee dimmer met 6 gewone spots, tel uit je winst…

Inderdaad, met een nuldraad ook in de schakelaardozen verruim je je keuzemogelijkheden aanzienlijk. En met nuldraad zijn de dimmers ook stabieler.

Kies voor pulsdrukkers ipv schakelaars.

1 Like

Zorg ervoor dat je ruime inbouwdozen hebt, en inderdaad, overal een nuldraad trekken.

Hoezo kies je voor slimme verlichting in her toilet? Je kan daar net zo goed met slimme dimmers achter de schakelaar (of in het armatuur) werken. Ik zou slimme verlichting enkel gebruiken daar waar slimme schakelaars geen optie zijn, of waar je kleur/wittemperatuur wil kunnen instellen.

Extra loze leidingen, elektra vlakbij de ramen ivm toekomstige raamdecoratie, en ethernet naar elke kamer (of iig elke verdieping) zou ik ook aanraden als je toch bezig bent.

1 Like

Pulsschakelaars plaatsen en dan kan je altijd dimmen, zelfs al zou Homey uitvallen. Je smartphone fungeert als draadloze afstandsbediening, ik zou persoonlijk niet werken met een extra afstandsbediening want dat ga je toch nooit gebruiken. Een smartphone heb je altijd bij de hand, die afstandsbediening ligt altijd op de verkeerde plaats. Ik zou sowieso achter élk lichtpunt een dimmer steken (in mijn geval zit er overal een Fibaro Dimmer), niet om alles te kunnen dimmen maar wel om alle lichtpunten te kunnen schakelen met Homey. Je zal het zeker niet beklagen dat je later alsnog een flow kan maken met dat ene licht die je in het begin nooit dacht van te gebruiken.

1 Like

Juist! Zo heb ik het ook ingesteld. Als Homey uit is (welke reden ook) kan vrouwlief middels telefoon licht besturen (via HUA). Achter elke schakel actie heb ik een HUE scene gehangen. Dus kan de scene aanpassen zonder in homey een waarde aan te passen.

En de vraag van de vrouw als de stroom uitvalt dan werkt dat ‘computergestuurde gedoe van jouw niet meer’ geef ik als antwoord. ‘lieverd dan doet het licht het ook niet :laughing:’.

1 Like
  • Aangezien we toch nog wat te kiezen hebben qua screens en rolluiken, zijn hier nog dingen waarmee je best rekening kan houden? (type motoren)
  • Voor de nuldraad, is dit eigenlijk niet altijd standaard voorzien tegenwoordig?
    Moet er dan zo’n draad gebruikt worden overal of is dit nog met een extra kabel: Link

    Geen schrik, ik ga mijn elektriciteit niet zelf leggen, enkel kwestie om het duidelijk te kunnen uitleggen aan de elektricien. :grin:
  • De verlichting in de leefruimte zou dimbaar worden, moet hier iets speciaals voorzien worden? Of gebeurd de dimming door de module? Of is het een probleem om dit dimbaar te voorzien en deze module er achter te zetten?

Inderdaad ruime inbouwdozen had hier ook al op mijn lijstje staan, Ik had zo’n 50 of 60mm in gedachte.

Ja klopt, het is misschien eenvoudiger om hier ook gewoon een inbouwschakelaar te voorzien.
Loze leidingen worden voldoende voorzien. :slight_smile:

Maar ik veronderstel dat het ook wel werkt met de drukknoppen als de Homey uitvalt?
Ja je kent het, wij zitten er niets mee in om wat te klooien met onze tech maar als vrouwlief haar drukknop niet werkt… :sweat_smile:

Alvast bedankt voor alle antwoorden!

De nuldraad is meestal niet standaard op plekken waar enkel een schakelaar zit, nee. Op plekken waar je zowel een stopcontact als schakelaar naast elkaar hebt is het natuurlijk wel altijd aanwezig.

Verder is het me niet helemaal duidelijk wat je bedoelt met “de verlichting zou dimbaar worden.”

Wat je nodig hebt is:

  • dimbare lampen (dus dimbare LED of halogeen)
  • gewone pulsschakelaar
  • slimme dimmer module die alles regelt

Je hebt dus geen “domme”/normale dimmer nodig, wat normaal achter een gewone draaiknop zit. Mogelijk is dat wel wat de electricien zal regelen als je zegt dat je dimbare verlichting wil, dus daar moet je idd. duidelijk over zijn. Je kan een domme+slimme dimmer nooit met elkaar combineren.

1 Like

Ik zit een beetje met hetzelfde dilemma voor mijn volgende huis. Heb er nul moeite mee om alles te slopen en een stabiel systeem neer te zetten. Ik schrik toch wel van de prijs van 23k voor KNX. Wat was de setup die je wou bestellen?

Verder vraag ik me af of ergens een goed forum met installatie instructies te vinden is voor KNX. Het lukt mij namelijk niet deze te vinden.

1 Like

Knx is niet een systeem dat je zomaar zelf aanlegt, maar meer laat doen, aangezien het inregel programma niet erg goedkoop is (alleen de licentie zelf kost al gauw 4000+ euro), vandaar ook de prijs.

1 Like

Bedankt voor deze informatie. Zijn er bedrade systemen welke welk eenvoudig zelf te bouwen/managen zijn?

1 Like

Bedraad ken ik maar 2 merken (is dan ook niet mijn werk/waar ik mij bezig houdt), KNX en Nikko.
Van Nikko weet ik dan ook totaal niks af, knx alleen dat het relatief duur is en niet voor de consument om zelf aan te leggen, verder houdt het op met mijn kennis

1 Like

Bedraad is relatief duur ja. X10 is misschien nog betaalbaar maar heeft geen beste reputatie (meer): langzaam en instabiel. Eigenlijk is er geen goede en goedkope bedrade COTS oplossing.

1 Like

Het grote nadeel van deze door installateurs verkochte en geïnstalleerde systemen is dat je er zelf totaal niet flexibel mee om kunt gaan. Even een lampje toevoegen, een extra scenario maken, een robotstofzuiger toevoegen, etc. Bij een Crestron, Savant, KNX, Control4, Gira, etc moet je daar altijd de installateur voor bellen en kost het je altijd geld (als het al mogelijk is). En dat zijn toch de merken waar je bedraad voor zou moeten kiezen ivm de grootte van het merk en dus de ondersteuning die je voor lange tijd kunt verwachten. Draadloos is wat mij betreft de toekomst, zeker voor de normale consument.

Edit: Ja, je zou een KNX-systeem zelf kunnen beheren maar dit is echt niet voor de gemiddelde consument weggelegd.

1 Like

Eaton schijnt een soort verbeterde voortzetting van X10 te hebben, zelf geen ervaring mee.

Er is ook nog een duits/zwitsers merk, Digitalstrom, werkt met modules die op lego blokjes/lusterklemmen lijken, ook veel sturing modules in de meterkast,

Edit. Dit is Digitalstrom

1 Like

Oké bedankt voor de verduidelijking! Dit is inderdaad nog wat ik moest weten!
Dan laat ik alles gewoon ipv dimbaar en maak ik het nadien dimbaar met de slimme module, ik vermoed als de Homey dan uitvalt dat deze dimmer dan niet meer werkt maar terugvalt op aan/uit?

Gho, beetje met de noden en Eisen zoals hierboven beschreven + wat de Homey kan.
Ik had offerte laten maken bij https://www.ba-elektro.be (in Belgie gelegen, weet niet van waar je precies bent), die zijn gespecialiseerd in zelbouw dus je legt zelf alles van bekabeling + slijpwerk en zij zorgen voor de juiste modules die dan geprogrameerd zijn.
Er zijn zo nog wel andere firmas die zo werken.

Je kan wel op hun website ook je plan uploaden en hierop alles aanduiden en onmidelijk een prijs berekenen.

Bedraad zou nog altijd mijn voorkeur hebben maar zoals hier boven vermeld, ofwel duur ofwel niet zo eenvoudig zelf uit te breiden/open…

bij de meeste juist niet, dat is het fijne ervan! Als je modules zoals Fibaro of Qubino gebruikt in combinatie met pulsschakelaars (dat laatste is wel echt belangrijk, geen gewone tuimel!) dan kun je acties programmeren die in de module zelf worden opgeslagen. Elke inbouwschakelaar wordt daarmee van zichzelf al ‘smart’, decentraal dus. Homey gebruik je om ze in te stellen, te groeperen, automatische acties (flows) in te richten etc., maar die het even niet doet blijven alle lampen dus gewoon dimbaar etc.

Wat je in kunt stellen in de modules zelf zijn knop-acties zoals 1x drukken, 2x drukken, lang vasthouden etc. Zo programmeer je dus een lamp-knop-combinatie die in principe stand-alone kan werken. Homey voegt daar acties aan toe met sensoren, tijdschakelingen of lamp-combinaties met bv televisie (‘bioscoop-scene’)

Ik ben dit nu langzaam aan het opbouwen in een wat ouder huis dat we kamer voor kamer opknappen, inclusief smart maken. Maar als het nieuwbouw was geweest had ik het zo gedaan!

Vooral dus even bij de installateur vragen om 1. diepe inbouwdozen en 2. pulsdrukkers (die laatste zijn in prijs ongeveer gelijk aan tuimel, maar zo zonde als je achteraf ook al het schakelmateriaal nog moet vervangen)

1 Like

Ben zelf wel benieuwd naar de prestatie van Fibaro Walli
Als je er daar een stuk of 20 van hebt over 3 verdiepingen en garage verdeeld. Heb momenteel 1 fibaro switch op de eerste verdieping zit toch net een kleine vertraging op.

1 Like

Bedankt, dit wist ik dus nog niet en had nog niet eerder gelezen dat je de module zelf kon gebruiken als dimmer om een normale kring om zo te dimmen.
Dankzij dit topic al weer wat bijgeleerd, Top forum dit!

De Fibari Walli ziet er ook nog wel goed uit, welke fibari switch gebruik jij momenteel?
Een vertraging werkt niet zo leuk natuurlijk.

Heb 2 van deze:
https://www.reichelt.de/index.html?ACTION=446&LA=0&nbc=1&SID=94XrMaEKwQAUAAAFwYe28d5d9d6779acb3d67df7faa38c1e9c7e6&q=fib%20efgs-213

Eentje werkt icm een neo coolcam bewegingsensor. Maar bij schakelen geen vertraging. Zit een meter of 2 van Homey af.

Mocht je moeten kiezen tussen de bewegingsensor van fibaro of van neo dan reageerd die van neo sneller :wink:

1 Like

het gaat om de hele combinatie van de sensor, homey en de schakelaar. daar kan inderdaad soms wat vertraging in zitten. Ik gebruik zelf vooral Fibaro Dimmer 2 achter JungAS500 schakelmateriaal. De respons op de schakelaar voor aan/uit is net zo snel als normale schakelaar. Het dimmen (knop vasthouden) duurt even voordat ie begint met dimmen maar dat kan aan de instellingen liggen. Daar moet ik nog een keer goed mee testen.

Het leuke van de Dimmer 2 is dat je er een 2-knops van kan maken, waarbij de 2e knop eigenlijk een zender is. Daar kun je dan een heel scenario achter stoppen. Of zoals in mijn geval: ik schakel daar andere lampen mee die niet in die stroomkring zitten. Bijvoorbeeld een schemerlamp of bedlampjes (en dat zijn dan gewoon Hue of Ikea Tradfri). Dan ga je dus van Z-Wave op het lichtnet via Homey naar Zigbee ontvanger via 3 verdiepingen op en neer (slaapkamer is zolder, homey staat in huiskamer) en levert bij mij geen merkbare vertraging op. Schakelen gebeurt binnen seconde.

Maar ik hoor ook wel dat het per huis scheelt, vooral de grootte van je huis en de hoeveelheid beton(wapening) kan veel storing en vertraging geven…