Smart verwarming (vloerverwarming en radiators)

Dag allemaal,

Ik ben me aan het verdiepen in een slimme verwarming maar kom er nog niet uit.

Het volgende is de situatie:

  • Vloerverwarming in de woonkamer (6 groepen met draaiknoppen op de regelunit)
  • Op de 1e verdieping 2 radiatoren in 2 kamers
  • In de garage 1 radiator
  • Op dit moment een Toon thermostaat

Wat ik nu wil is dat ik de verschillende ruimtes apart kan verwarmen. De knoppen op de radiatoren die snap ik, die worden aangestuurd duur een nieuwe thermostaat die de ketel aanstuurt wanneer een knop in een bepaalde ruimte dat aangeeft (bijvoorbeeld ik wil dat het 21 graden is om 8 uur sochtens in de badkamer maar die op de babykamer moet uit blijven).

Nu zit ik alleen met de vloerverwarming. Daar moet volgens mij een behoorlijke stellage op gemaakt worden om dat te kunnen regelen.

Nu zijn er aan de ene kant mensen die zeggen dat dat niet nodig is omdat de vloerverwarming toch eigenlijk altijd aan is. Die hoef je dus helemaal niet uit te schakelen.

Maar dan denk ik, in mijn garage zit een radiator die in de winter natuurlijk heel vaak aan gaat omdat die het op 12 graden moet houden daar. Dan gaat de vloerverwarming dus altijd mee wanneer de garage aan gaat. Dat klopt toch?

Denk ik nu goed? En wat is het slimste om te doen? Plus natuurlijk ook kijkend naar de totale kosten.

Wie helpt me?

Groeten Wouter

Hi,

Toon biedt geen mogelijkheid om zone geregeld te verwarmen. Dit probleem had ik zelf ook en heb daarom Toon vervangen door Tado (erg tevreden over). En in de huidige periode met Black Friday, kun je waarschijnlijk een mooie deal scoren. :slight_smile:

De nieuwe opzet zou dan als volgt zijn:
Je vloerverwarming zal geregeld worden door je slimme thermostaat in de woonkamer.
Je zult de knoppen/kranen op de overige radiatoren moeten vervangen door slimme thermostaatkranen.
Deze kunnen dan apart van je woonkamer warmte vragen.

Zelf heb ik ook nog een slimme stekker op mijn vloerverwarming aangesloten. Wanneer de woonkamer op temp is, wordt mijn vloerverwarming uitgeschakeld en kost niet meer stroom dan nodig is.
De stekker gebruik ik ook in de warmere maanden om de pomp van de vloerverwarming af en toe aan te zetten, zodat het risico op vastlopen van de pomp lager wordt.

Grt!

Thnx!! Hier kan ik wat mee dank je wel!!

Dat Toon dat niet doet was ik achter inmiddels inderdaad. Vervangen voor Tado is idd een mogelijkheid. Maar ik heb dus niet een heel systeem nodig om de kranen van de vloerverwarming open en dicht te draaien als ik jouw reactie zo lees. Als jouw knop gestuurde radiator aan gaat dan blijft je vloerverwarming dus uit als het in de woonkamer al de juiste temp is?

Dat met die stekker is ook nog wel een goed idee!! De pomp raakt niet van slag daardoor? Als die geen stroom meer heeft?

Als jouw knop gestuurde radiator aan gaat dan blijft je vloerverwarming dus uit als het in de woonkamer al de juiste temp is?

Ja dat klopt.

Dat met die stekker is ook nog wel een goed idee!! De pomp raakt niet van slag daardoor? Als die geen stroom meer heeft?

Nee geen problemen. Ik heb dit zelf nu 4 jaar.

1 Like

Vloerverwarming is een heel andere temperatuur dan de normale radiatoren dus dat moeten altijd aparte circuits zijn…

1 Like

Is dit de set die jij hebt?

https://www.bol.com/nl/p/tado-slimme-thermostaat-starterkit-v3-met-2-slimme-radiatorknoppen/9200000123108536/?bltgh=qa3kmLIRZtF6ooiVj2RLcQ.1_31.35.ProductTitle

In mijn huis eveneens vloerverwarming (twee circuits met dus ook twee pompen), twee CV’s en een aantal radiatoren. De oplossing die ik heb toegepast is hier beschreven.

Heb dus nu een zelfgemaakt zone verwarmingssyteem. Groot nadeel is de betrouwbaarheid (met name de Eurotronics kranen icm Homey is een brakken oplossing. Athom weet hiervan, maar de oplossing (FLIRS) laat al twee jaar op zich wachten).

Daarnaast is de bediening geheel automatisch (op basis van aanwezigheid) maar is er toch de wens om iets te kunnen 'bijregelen;. dat kan alleen door via een smart device een (virtuele) thermostaat aan te passen. Geen 'knop" aan de muur.

Ik wacht Homey v5 af (zigbee is namelijk ook onderdeel van dit systeem en ook de Spirit kranen zouden straks beter moeten werken), anders stap ik waarschijnlijk toch over op een ander systeem. Ik overweeg dan Plugwise.

Het aan/uit zetten van de pompen van de vloerverwarming werkt ook hier al jaren probleemloos. Een pompschakelaar doet feitelijk hetzelfde; meten van de aanvoertemperatuur en dan de pomp schakelen.

1 Like

Ja deze heb ik inderdaad.

1 Like

En hoe zorg je er dan voor dat de vloerverwarming niet mee draait als je in de garage warmte vraagt?
Ow wacht, je zet de pomp uit. Is een leuk idee maar op mijn vloerverwarming zit geen aparte pomp. Hoe zou je het dan oplossen?

Ikzelf ben ook fan van Tado. Simpel en doet wat het moet doen. Al ben ik nog niet 100% enthousiast over de vloerverwarming, de kamerthermostaat heeft nog steeds moeite met het ‘leren’ hoe hij goed kan verwarmen en dat de vloer nog na straalt. Is de temperatuur ingesteld op 20 graden, kan hij hem onbedoeld ook door verwarmen naar 20.8. Ik ben hier samen met Tado nog mee bezig, zij kunnen via de achterkant nog het e.e.a. aanpassen.

Ik heb de pomp van de vloerverwarming op een Shelly 1PM schakelaar. Op een 1PM kan je max. 3 losse temperatuurvoelers aansluiten. Voor de leuk meet ik daarom via een voeler die in de vloer zit de vloertemperatuur en met een andere voeler de temperatuur van het CV water van mijn vloerverwarming. Maar dat is puur voor de leuk.




2 Likes

Nu ben ik best nieuwsgierig, geen pomp op de vloerverwarming? :grimacing:

Maar buiten mijn nieuwsgierigheid… Afhankelijk van de situatie, misschien een bypass en magneetklep?

Alleen maar vloerverwarming, geen radiatoren. Pomp zit al in de ketel dus geen externe pomp nodig.

Ik wilde alleen maar aangeven dat iedere situatie anders is en niet iedereen z’n oplossing voor iedereen hetzelfde is.

Helder en eens!

Nee, bij mij wordt de warmtevraag geregeld door de thermostaat. De thermostaat in de woonkamer doet dat voor de vloerverwarming, wanneer deze op temp is gaat hij natuurlijk uit. De slimme thermostaat kranen doen hetzelfde, alleen de aanvraag voor die ruimte. Je kunt de thermostaat in de woonkamer omlaag zetten zodat deze niets vraagt en in een ander kamer wel, waardoor die gewoon warm wat geleverd krijgt.

De schakelaar bij mij op de vloerverwarming wordt niet gebruikt om de warmtevraag te stoppen, puur voor de elektra te verminderen, wanneer er geen warmtevraag is.

1 Like

En hoe schakel je de vloerverwarming dan precies uit?

Wanneer de temp in de woonkamer hoger is geworden dan de ingestelde temp, schakel pomp uit.

Ja precies:

Er zijn diverse manieren om de verwarming te regelen. Dus kijk eerst goed wat er in jou huis ligt voor je een automatiserings oplossing kiest.
Hier zijn er een paar

1 geen vloerverwarming —> alle verwarmingen zitten op hetzelfde circuit met 1 centrale pomp (meestal hoge temp verwarming)
2 combinatie radiatoren en vloerrverwarming met een mengpomp ( de vloerverwarmingspomp mengt het hoge temp water met het retourwater van de vloerverwarming). Als je de vloerverwarmingspom uitzet stop het verwarmen van de vloer (ik denk het systeem van wouter)
3 alleen vloerverwarming: aangezien alles lage temp is hier ook weer 1 pomp (ik denk hetsysteem van Roco)
4 een CV ketel met 2 circuits en 2 thermostaten (hoge temp en lage temp) 1 pomp in de CV en een.
driewegklep die het lage temp circuit kan afsluiten. Ook hier geen aparte pomp voor vloerverwarming. Normaaldraait het systeem op lage temperatuur(incl vloerverwarming) water direct uit de cv. Zodra er warmtevraag is van een hoge temperatuur zone sluit de klep naar het vloerverwarmingcircuit en stookt de ketel tijdelijk naar een hogere temperatuur.
5 twee aparte circuits (hoge en lage temp) met 2 pompen (het systeem van eternity)

Het maakt nogal verschil wat je hebt

2 Likes

naar mijn idee heb je altijd een vloerverwarming unit waar je de doorstroom voor de groepen kan inregelen ivm met de lengte van de slang per groep…op deze unit zou je per groep een afsluiter moeten hebben en daarmee de groepen afzonderlijk van elkaar open of dicht moeten zetten…althans zo is het bij mij

Goede toevoeging!!! Ik heb, zoals ik het lees, inderdaad nummertje 2. Ik gok dat ik daar nu het juiste systeem voor gekocht heb. Het uitschakelen van de pomp met een slimme stekker is ook wel echt een goed idee dus daar ga ik nog even naar kijken.