Zigbee netwerk niet stabiel

Ik heb een vraag over de stabiliteit van het zigbee netwerk van de Homey.
Ik heb 55 routers in het netwerk en dan 45 end divices van het merk xiaomi.
Mijn probleem is dat het netwerk niet stabiel is, meestal om de dag werken bepaalde dingen niet meer.
Nadat je de Homey opnieuw opgestart hebt werkt alles weer zolang het duurt.
mijn vraag is bij meerdere bedrijven neergelegd en niemand kan mij daarop antwoord geven.
Ik heb de Homey gewoon geprobeerd en nu gebruik ik de Homey pro en dat op aanraden van een bedrijf, omdat ik zo veel zigbee apparaten gebruik en heel veel flows +/- 250 flows.

Wie kan mij helpen met dit probleem?

PS; ik gebruik de xiaomi-app van Ted Tolboom

Ik zou zeggen, gebruik de zoekfunctie van het forum en zoek op zigbee.

Dan zul je vinden dat je niet de enigste bent met dit soort problemen. Athom is bezig met een zigbee rewrite waarbij de volledige code die momenteel gebruikt wordt voor zigbee wordt herschreven. Niemand weet exact wanneer deze update komt, maar het vermoeden is dat dit niet heel lang meer op zich laat wachten.

Tot die tijd is er helaas weinig aan te doen.

Ik heb ongeveer de helft van jouw aantal apparaten en ook ik heb last van de zelfde problemen. Al mijn lampen heb ik inmiddels verbonden via de Philips hue bridge. Dit werkt namelijk wel stabiel. En voor de xiaomi devices gebruik ik alleen de belangrijkste sensoren om er zo weinig mogelijk in gebruik te hebben. Dit komt de stabiliteit een beetje ten goede.

Ik heb trouwens de meeste problemen met de aqara Bewegins sensoren. Die vallen het meeste uit. De overige sensoren blijven hier redelijk werken. Valt ook wel eens eentje weg, maar veel minder vaak.

1 Like

[https://community.homey.app/t/athom-zigbee-stabiliteit-vergroten-tips-stabiliteit-te-verbeteren-tot-de-zigbee-core-update/]

Ik heb veel minder routers en end devices en had ook problemen. Mijn probleem is nu opgelost. Ik ben aan de gang gegaan met de developerspage en heb mijn innr stekkers steeds verplaatst om te zien of zij in de route naar homey werden opgenomen. De meest logische plekken bleken vaak totaal geen mesh te vormen. Uiteindelijk is het gelukt. Maar echt trial and error.

Hoi Marcel,

Ik heb alles al geprobeerd, ik heb geen groot huis, en 55 routers dat moet toch wel een mesh netwerk creëren in een normaal hoekhuis.
Ik heb ook al de Homey gemodificeerd met de antennes aan de buitenkant en alle soorten antennes voor de 2,4 mhz van 1 db tot 20 db geprobeerd maar niets hielp.

Het probleem is ook niet het bereik. Het zit hem in de Homey software. Deze kan teveel zigbee apparaten niet goed coördineren. Oftewel, homey is momenteel niet echt geschikt om al het zigbee verkeer tegelijkertijd te regelen. Zie homey maar als een verkeersregelaar in opleiding :stuck_out_tongue_winking_eye:

Nogmaals, de Zigbee rewrite zal al deze stabiliteits issues moeten oplossen…

Hoi Marcel,

Jammer dat het niet verteld wordt als je een Homey koopt en dat ook de bekende Domotica specialisten zeggen dat je een pro moet kopen want dan is het probleem over.
Dus ik heb hier nu voor 700 euro Homey staan waar je dus eigenlijk niets aan hebt.
En die update lees ik wordt al een jaar belooft maar is nog steeds niet verkrijgbaar.

Totaal mee eens hoor. Als je de email leest bij de link, word jij denk ik helemaal gek. Ik heb op twee paarden gegokt. Heb een Zwave en Zigbee netwerk opgezet. Ongeveer half om half. Ben waarschijnlijk ook iemand die in het casino op rood en zwart tegelijk inzet. Duimen dat die rewrite er nu eens aan komt. Je zou zeggen dat Athom gezien alle posts over dit onderwerp dit inmiddels hoog op hun lijstje heeft staan. Maar wie ben ik.

Ik heb vandaag een vreemde ontdekking gedaan omtrent dit probleem… Ook ik kreeg op een zeker moment problemen met het zigbee netwerk. Heb alle sensoren ontkoppeld en ben qua bewegingssensoren over gegaan op hue sensoren welke ik heb verbonden met de bridge… De vertraging is soms kut (de polling tijd tussen homey en hue kan tussen de 0 en 5 seconden zijn) maar middels wat slimme truckjes is er mee te leven…

Vandaag dacht ik in een gekke bui, laat ik weer eens wat xiaomi sensoren toevoegen… Begonnen met een occupency sensor in de baadkamer… Zowaar werkte het perfect, geen enkele weigering… Toen een gewone xiaomi motion sensor in de hal (dus 1 MET de lux meting er in) en gelijk waren er sensoren die niet meer werkten… Vooral de deur sensoren gingen weigeren…

Heb de motion sensor weer verwijderd in Homey en een occupency sensor er voor in de plaats toegevoegd en het werkt allemaal perfect… Ik ga dus haast denken dat op een zeker moment cq aantal devises de motion sensor de zaak gaat verstoren… Wellicht ben ik wat voorbarig met het trekken van conclusies hoor en blijft later op de dag, of morgen, dat het in eens niet meer lekker blijkt te werken…

Maar vind het wel raar dat na het toevoegen van een motion sensor gelijk 2 deur sensoren (van xiaomi) in eens beginnen te weigeren… Vervang ik die sensor voor een occupency sensor blijkt in eens alles gewoon te werken…

Raar maar waar…

3 Likes

Ik hoor graag hoe dit afloopt, of alles blijft werken.

Jammer dat Athom hier ook geen reactie op geeft !!!

Ik zou zeggen, stuur je een mailtje! Dan zullen ze ook zeggen dat de problemen bij hun bekend zijn en dat er gewerkt wordt aan een oplossing…

Mailen kan geen kwijt. Hoe meer mensen de problemen aan geven hoe meer prioriteit het wellicht krijgt.

Mailen kan naar support@athom.com

[mod break: changed mail address to the right one]

IK heb een mail gestuurd en krijg dit :

Beste Michel,

Bedankt voor het doorgeven van dit probleem, en excuses voor het ongemak!

Het Zigbee probleem is al eerder gerapporteerd door andere gebruikers en ons ontwikkelteam is al hard aan het werk om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Wij hopen dit probleem met de volgende updates van de Homey software te kunnen oplossen.

Mochten we meer informatie van je nodig hebben zullen we contact met je leggen.

Met vriendelijke groet,

Best Regards,

Kars

Athom Support

Dan denk ik van maak het in orde hoeveel updates hebben we nu al gehad na 2.0.
We gaan camera’s toevoegen , zorg nu eerst eens dat het product werkt waar we veel geld voor hebben betaald.

1 Like

Hier eigenlijk al tijden geen problemen meer.
Behalve het toevoegen van sommige end devices gaat niet geheel vanzelf.
Als ik tel hoeveel apparaten nu direct aan homey zijn gekoppeld kom ik uit op 10.
Ik gebruik 4 router devices door mijn huis 3x een IKEA signaal repeater en 1 double switch LN van aqara.
En allen werken ook zoals je van een router mag verwachten.
Misschien een idee dit te checken in developer tools wanneer je problemen hebt hoeveel apparaten direct aan homey zijn gekoppeld.
Volgens athom ligt daar de kern van het probleem dat nu gaande is.
Max 15 apparaten zouden worden ondersteund afgezien van router of end devices.
Gaat het meshen niet goed dan zitten alle devices direct aan homey en had ik had toen ook alle problemen.

Even een update…

Na 3 dagen nog steeds geen weigerende sensor gehad en ben dus voorzichtig erg positief :slight_smile:

Wat me wel opvalt is dat nu ik apparaten opnieuw toevoeg ze allemaal standaard aan een router worden gekoppeld. Heb in huis 6 innr plugs in gebruik en er is geen 1 apparaat die zich nog rechtstreeks aanmeld bij homey maar allemaal via een router. Heb dus nu een veel betere mesh dan voorheen. Wellicht dat ook dat een rol speelt

Kan je mij het verschil eens vertellen en/ of laten zien tussen de occupency sensor en de motion?

Alvast bedankt

De gewone motion sensor van Xiaomi heeft een ingebouwde lux meter, dit kan je zien aan het kleine sensorvenstertje boven de beweging sensor. De occupency sensor heeft de lux sensor niet en is dus enkel en alleen een bewegingsmelder (ook een motion sensor dus alleen noemen ze hem niet zo bij Xiaomi)

1 Like

@Jan_Willem_Visser is dit dan een goede of juist de verkeerde. Want deze doet het bij mij niet goed in ieder geval.

Hallo,

Is er misschien ook een mogelijkheid om een aqara deursensor via een innr zigbee stopcontact te laten lopen. Dus ik bedoel eigenlijk kun je dat instellen dat hij via het stopcontact loopt in plaats dat hij rechtstreeks verbinding maakt met homey?

Dat is de motion sensor, dus MET lux meting…

Ik heb eergisteren ook weer een motion sensor toegevoegd en dat lijkt nog steeds allemaal goed te gaan. Eén deursensor is 1x blijven hangen maar omdat ik veel test is de deur ook wel meer dan 100x open en dicht gegaan de laatste dagen… Dus een fout percentage van minder dan 1% kan ik mee leven.

de motion sensor zelf heeft nog niet 1 keer geweigerd… Blijf het bijzonder vinden allemaal maar heb momenteel qua betrouwbaarheid niet veel te klagen…

@Jan_Willem_Visser
Motion Senor met lux verwijderd. Deursensoren die het niet deden verwijder en op nieuw ingesteld en tot nu toe perfect!!!
Dus ik denk dat je een bug in het netwerk hebt ontdekt. Vanuit mijn kant BEDANKT

1 Like