Homey Community Forum

Zone-verwarming hoe werkt dat?

Wellicht een zeer eenvoudige vraag, echter weet ik het antwoord niet.

In mijn huis heb ik nieuwe radiatoren nodig. Het moment dacht ik om ook slimme radiatorknoppen aan te schaffen.

Maar is dat wel zo slim?

Ik heb een Nest thermostaat, een HR ketel en in de woonkamer een Mitsubishi airco. Het idee is om de airco in de winter de woonkamer (mede) te verwarmen(ivm zonnepanelen een goedkope optie).

Maar als ik slimme thermostaatknoppen installeer werkt dit dan wel. Is de warmtevraag afhankelijk van waar de thermostaat hangt? Met andere woorden, als de airco de woonkamer verwarmt, zal de badkamer dan koud zijn, doordat de ketel geen warmtevraag krijgt?

Qua comfort wil ik niet inleveren.

Ik had de tado thermostaten met bridge op het oog. Maar werkt dit wel enigszins samen met Nest? Of moet er ook nog een andere thermostaat komen. Mijn vrouw vind echter de Tado thermostaat foei lelijk! en de Nest heel mooi.

Tips, ideeën, antwoorden, aankoop adviezen zijn zeer welkom. Oplossingen worden geprefereerd✅

Volgens mij kun je bij tado ook alleen het hele systeem met een thermostaat koppelen, dus een thermostaat met zones (radiatorkranen).

Ik heb Honeywell Evohome en dat is daarin hetzelfde,
die kranen communiceren met de centrale thermostaat en die berekent de warmtevraag en sturen dat naar de cv.
Daardoor zal het kantoor toch verwarmd worden als de pelletkachel brandt en worden de radiatoren in de woonkamer gesloten (dus daar in één zone ook twee slimme radiatorkranen en de centrale thermostaat )

Bij evohome communiceert Homey met de clouddienst via de API net als de evohome mobile app.

Waarschijnlijk kun je muv enkele op z-wave gebaseerde kranen bij echte zoneregeling systemen niet de kranen alleen gebruiken en op Homey aansluiten.
Als je dat wel doet met een z-wave kraan moet je de ketel ook gaan aansturen of programmeren dat hij in een bepaalde mode het cv water continue op temperatuur houd. Dan is je besparing ook gelijk weer weg.

Ben hier destijds zelf ook naar op zoek geweest. Ben toen tot de conclusie gekomen dat ik een forse investering moest doen en ben daarom gestopt met zoeken.

Wat nodig is, is een centraal systeem die de CV ketel aanstuurt. De ‘slimme’ thermostaatknoppen moeten communiceren met dit systeem. De CV is eigenlijk een vrij dom apparaat, het levert warm water of niet. De knoppen bepalen zelf of ze open of dicht moeten, deze zijn slim.

Dus de knop vindt het te koud, die stuurt een signaal naar het centrale punt dat de CV moet gaan draaien. De knop zet zichzelf dan open, als het goed is, zijn de andere knoppen dan dicht en die radiatoren worden dan niet warm.

Het voordeel van een dergelijk systeem is dat de vrouw niet meer hoeft te kijken naar de thermostaat want jij gaat er voor zorgen dat het altijd lekker in thuis is :wink:

Aangezien het syteem temperatuur gestuurd is, maakt het ook niet uit of er andere warmte bronnen zijn, daar reageert het systeem zelf op. Je kunt ook instellen dmv homey dat als de airco draait, automatisch de radiatoren in de woonkamer dicht gaat.

In mijn vorige woning had ik een zone gestuurd systeem van Watt, wilde het ook wel aan homey gekoppeld hebben, maar uiteindelijk was het set-and-forget…

Ik sluit mij daarbij aan. Homey zal waarschijnlijk niet die spil in het web van je verwarming worden. Het programma maak je in je centrale thermostaat. Ik heb wel een aantal flows die er voor zorgen dat één zone verlaagd wordt als de schuifpui of voordeur langer open staat. En kan daarmee ook voor kantoor een uitzondering maken als ik thuis werk.

Het systeem die ik had, had ook een open-raam detectie systeem. Als de temp in een korte tijd een aantal graden zakt, dan schakelde hij zichzelf uit. Daarnaast hadden wij overal vloerverwarming en die wissel je eigenlijk niet in temp, laat je 24/7 op dezelfde temp staan.

Wat ik wel een voordeel gevonden zou hebben is om direct de temp op elke kamer te weten, zonder er een additionele sensor te hoeven plaatsen…

Ok als ik het goed begrijp dan moet ik een nieuwe thermostaat en slimme radiatorknoppen. Investering rond de €500,- tot €700,-. Voordeel in mijn geval de verwarming in de badkamer staat niet onnodig aan.

Dat voordeel weegt niet op tegen de investering. Laat ik deze even aan mij voorbij gaan. Hou wel van gadgets maar dit is toch iets te gek. Geloof ook niet dat ik mijn vrouw nog enthousiast krijg na de Thermosmart(niet zo smart), de Tado(grote temperatuurschommelingen) en de Nest(perfect behalve het gesloten eco systeem)

1 Like

Mijn verwarming is een zelf geknutseld zone systeem, waarbij Homey de spil vormt.

Ik heb een oud huis, waar in de loop der jaren twee vloerverwarming systemen in zijn gekomen. En, omdat er ook een douche is bijgekomen, kwam er ook een tweede CV ketel. Een centrale thermostaat die aanstuurt is nu niet mogelijk. De oorspronkelijke ThemoSmart is verwijderd.

In mijn geval heb ik:

  • in vrijwel alle ruimten temperatuur sensors (Aqara zigbee of Aeotec z-wave)
  • ik kan de vloerpompen aan/uit zetten met slimme stekkers
  • ik zet de cv’s aan/uit met een Fibaro FGS-222 z-wave relais
  • er zijn 4 Eurotronic Spirit z-wave thermostaatkranen voor radiatoren
  • als ‘overflow’ staan twee radiatoren altijd vol open.

Als Homey Apps gebruik ik:

Flows checken of er in een ruimte warmte behoefte is (geregeld door de App die tijdschema’s per ruimte heeft en ook rekening houdt met aanwezigheid). Als die er is, gaat de betreffende CV aan en eventueel een vloerverwarming pomp. Voor het gemak zijn er per ruimte virtuele thermostaten die een gebruiker handmatig kan aanpassen als die behoefte er is.

Als je dit als startsysteem zou aanschaffen, ben je niet veel extra geld kwijt. Immers, je hoeft geen slimme thermostaat te kopen, de kranen slim maken moest sowieso gebeuren en de (zigbee/aqara) temperatuur sensors zijn goedkoop. Duurste was eigenlijk de twee Fibaro FGS-222 relais die potentiaalvrij de ketel(s) schakelen. En Homey… :wink:
Omdat ik ‘ernaar toe gegroeid ben’ is het wel wat duurder uitgevallen…

2 Likes

Hallo Eternity,

Ben wat info aan het verzamelen om m’n vloerverwarming per ruimte te gaan regelen.
Heb voor iedere afzonderlijke ruimte een vloerverwarming verdeler met pomp hangen dus hoef niet de zones van de verdeler te regelen maar sec de verdeler doet mee of niet.
Ik zat zelf te denken om in de aanvoer naar de verdelers een open / dicht klep te zetten die in afhankelijk van de behoefte laat schakelen.

Nu lees ik dat jij de pomp van de verdeler schakelt, dat is wellicht nog makkelijker om in te regelen.
Maar is het niet raadzaam dat de pomp van de vloerverwarming blijft draaien ondanks de ketel geen warm water aanlevert?

Hoi Jacco,

Inmiddels ben ik overgestapt op een Plugwise systeem. Nog steeds niet optimaal, maar ik heb ook een wat lastige setup met twee ketels. Heb feitelijk twee Plugwise systemen draaien.

Het schakelen van de pomp deed ik ‘vroeger’ ook al; er zat een pomp schakelaar op die - als de aanvoer warm werd - de pomp aanzette. Dat had als voordeel dat in de zomer de pomp niet aanstond (elke dag werd hij dan wel een paar minuten aangezet om vastzetten te voorkomen).

Het schakelen van de pomp is dus een prima oplossing. Feitelijk is dat wat het hele zone system van ADAM/Plugwise ook doet.

Echter…ik merk dat er toch iets niet klopt. En ben er (denk ik) wel achter wat de reden is.

Ik heb twee vloerverwarming zones, ieder met een pomp. Dat hangt aan 1 CV ketel. In het gehele circuit zit nog een handdoek radiator. Er is dus altijd nog doorstroming als de beide pompen uit zouden staan maar de CV wel aan staat.

Probleem is, dat als een zone warmte vraagt (en die betreffende pomp aangaat) en OOK warm water naar de uitstaande andere pomp stroomt. Dat water gaat dan niet de vloer in, maar gaat gewoon weer terug naar de ketel. Dat water is dus nog heet! Gevolg is dat de retour temperatuur te hoog is en de ketel weer uit gaat. Maar, ondertussen vraagt een zone dus warmte. Dus, ketel weer aan… pendelen!

Ik zou inderdaad een klep plaatsen zodat alleen de warmte vragende zone ook echt heet cv water krijgt.

1 Like