Niko Home Control (v1) en Homey

Zijn er mensen die een Niko Home Control v1 systeem gebruiken en een Homey hebben?

Ik heb 1,5 jaar geleden een huis in verbouwing gekocht waarin de vorige eigenaar een Niko Home Control systeem geplaatst heeft. Dit systeem bestaat uit motion sensors, presence sensors, rolluiken en alle knoppen zijn via bus bekabeld.

Initieel dacht ik dat dit een extra pluspunt was voor het huis maar nu raak ik steeds meer gefrustreerd :frowning: Ik heb momenteel verschillende slimme apparaten en verlichting en dit ‘slimme’ huis is onstabiel… Niko knop is gebruikt geweest > geen connectie meer met mijn Hue verlichting; Alles uit resulteert in lampen die plots de hele nacht hebben gebrand… Als ik niet beter wist zou je kunnen denken dat mijn huis haunted is door al de ‘glitches’ die er gebeuren :space_invader:

Ik heb geprobeerd dit op te lossen via OpenHab in het verleden en momenteel via Home Assistant maar steeds loop ik tegen limieten (ondersteuning) aan die me meer en meer laten denken ‘had ik maar een gewoon dom huis’ :disappointed:

Probleem waar ik vaak op stuit is dat mijn NHC items enkel gezien worden als knoppen (switches) en dat ik hierdoor heel erg beperkt word qua functionaliteiten en dat bij regelmaat de connectie wegvalt en dat hierdoor niets meer werkt tot een reboot van de systemen.

Hetgeen ik wil bereiken is een slim huis waarvan ik met elk ‘knopje’ alles wat slim is kan besturen op een betrouwbare manier en dit zonder nachtenlang forums afschuimen om uit te zoeken wat en waarom niet meer werkt of kan werken… (vind ik wel eens leuk maar het is genoeg geweest).

Is homey iets voor mij of hebben jullie andere adviezen?

Groetjes,
Kenny

Heb je de IP module voor NHC1?

Ja, die heb ik.

Misschien is het een idee om de V2 controller aan te schaffen? Tegenwoordig kan die ook met IFTTT overweg zag ik

Vind het moeilijk om 1000€ op te hoesten voor enkel api access te hebben op een nog steeds vrij gesloten platform…

Denk dat je enkel de connected controller nodig hebt, is inderdaad wel nog steeds duurder dan Homey zelf. Helaas kan ik je niet bevestigen als je setup vlekkeloos zal samenwerken met Homey dankzij de app. Eventueel eens de ontwikkelaar van die Niko app contacteren?

Ik heb NIKO Home control v1 gekoppeld aan homey. Een probleem hier is dat mijn telenetrouter regelmatig een nieuw IP-adres geeft aan de niko-Controler en je dit in de homey app manueel moet aanpassen. Een router waarbij een vast IP kan worden toegekend zou daar volgens mij een oplossing voor zijn.

Ik heb in de Niko software enkele drukknoppen die een virtuele output schakelen ingesteld die ik dan via Homey een flow kan laten triggeren. Zo kan ik bv met een ‘Nikoknop’ in de slaapkamer de nachtmodus op homey inschakelen. Dan gaat via Nuki de deur op slot, zet tado de verwarming lager, gaan alle lampen uit en wordt op een weekdag de wekker gezet.
Ook zorgen een deursensor ervoor dat het licht in de berging aangaat als de deur opengaat.

Helemaal ideaal is het niet maar hier is de Niko Home Control installatie al een stuk slimmer geworden sinds homey erbij gekomen is.

Dag Kenny,

Ik ben Productmanager bij Niko en wil graag een poging doen om je te helpen. Heb je al eens een software upgrade naar Niko Home Control 2 overwogen? Deze is gratis beschikbaar zie ook: https://www.niko.eu/nl-nl/hulp-nodig/faq---veelgestelde-vragen/niko-home-control-ii/kan-ik-een-bestaande-niko-home-control-installatie-upgraden

Met vriendelijke groet, Bart

Een productmanager zou toch moeten weten dat je de V1 niet kan updaten naar V2 zonder nieuwe hardware?

Helaas moet ik 3 modules vervangen en daardoor loopt de kost nogal stevig op.

Fijn iemand te horen die mijn situatie begrijpt :slight_smile:

Ik ben wel benieuwd naar je aanpak met de virtuele outputs. Hoe registreert Homey dit? Of moet je manueel de adresseringen van de inputs meegeven?

Het probleem van de router is iets dat ik ook had met mijn setup (Telenet modem, rasperry pi en nhc controller) maar hier zijn wel oplossingen voor maar dat lag onderaan de agenda.

Via forums zag ik ook dat er iemand was dat erin geslaagd was om meerdere functie aan een drukknop toe te wijzen (kort drukken, lang drukken en met een timer). Helaas is hiervan te weinig uitleg te vinden :worried:

Dag Bart,

Ik heb nog de oude controller (v1) en moet voor V2 verschillende modules vernieuwen alvorens ik de nieuwe software en functies kan gebruiken.

Op verschillende fora zag ik wel dat er een inruil programma bestond in het verleden waardoor het financieel aantrekkelijker was om te upgraden. Weet U of dit nog actueel is? Ik vind hierover niets terug op de niko website.

De virtuele outputs zijn in in de Niko Home control software in te stellen, Homey ziet deze dan wel als lichtpunten, op zich niet zo een probleem behalve bij spraakopdrachten via HomeKit ofzo.
Je kiest zelf de namen van de outputs via niko.

Ik heb enkele schakelaars vervangen zodat er knoppen extra zijn die geen lichten hoeven te schakelen en deze schakelen dan via homey andere apparaten of diensten.

Bedankt voor de tip! Ik ben er reeds mee aan het experimenteren maar het werkt nog niet betrouwbaar, soms moet ik wel 10 keer drukken vooraleer dit via home assistant opgepikt wordt. Gebruik jij kort klikken of drukknop als instelling?

Kan jij dan ook de niko beweging sensor zien via Homey? Heb hier ook een virtuele output aan toegevoegd maar die zie ik niet verschijnen via Home Assistant :disappointed: Momenteel heb ik een Niko sensor en een Hue motion sensor in de inkom en zou graag enkel de Niko willen gebruiken hiervoor. Probleem met de niko sensor is dat hij de stroom uitzet en dat hierdoor de hue lampen onbereikbaar zijn.

Groetjes,
Kenny

Ik heb geen bewegingsensor in mn niko installatie enkel rolluiken en lichten. Ik denk dat de homey app voorlopig enkel lichten en thermostaat ondersteund.
Je moet ook de virtuele outputs toevoegen aan het mobiele apparaat in de niko software alvorens homey ze kan zien, ik weet niet of dat via Home assistant ook zo is.
Je kan mss de bewegingssensor een virtuele output laten triggeren en deze dan via Home assistant de hue lampen laten aansturen. Momenteel zitten er hier geen hue lampen op de plaatsen die met niko schakelen precies door het probleem dat niko de spanning uitschakeld en de lampen dan niet bereikbaar zijn. Of het mogelijk is de output met hue lampen in Niko gewoon op ‘altijd aan‘ te zetten en dan te schakelen met homey (of HA) heb ik nog niet uitgezocht maar dat zou wel een oplossing kunnen zijn.

Hoi,

heb ondertussen al één en ander gevonden en kan met de NIKO Homey app wel lampen en stopcontacten bedienen, al functioneert het niet altijd even goed.
Echter zou ik nog verder willen gaan icm Homey…
Heb hier 3 screens aangesloten op NIko V1 (5G1,5) die aangesloten zijn in de kast en te bedienen zijn via de Niko drukschakelaars en remote (via tel), maar geen afstandsbediening. Ik zou deze wel graag via Homey kunnen bedienen maar heb hier te weinig kennis voor… Kan iemand mij op weg helpen want zou graag ook een 4de screen bedienen wat nog moet geïnstalleerd worden, Somfy RTS lijkt me het meeste geschikt maar ik check liever bij de specialisten hier :slight_smile: (dit 4de zou NIET ik niet via Niko HC laten werken, enkel via Homey)
Alvast bedankt !

Ik vermoed dat deze gewoon op de rolluikmodules zijn aangesloten van Niko? Volgens mij kan je dit gewoon vervangen door een Fibaro Roller Shutter. Als je screen motor een kabel heeft voor omhoog en een kabel voor omlaag dan is het snel gefixt. Dan kan je hem direct via Homey bedienen, als je daar een schakelaar bij wilt dan zal je nog wat verder moeten nadenken.

Thanks
Zal beetje trial and error worden… Maar ofwel Fibaro Shutter ofwel Somfy RTS rolluik module.