Homey Community Forum

Plejd I Homey

Plejd!

 

Kort info:

I den här tråden är tanken att sammanställa information om Plejd i Homey till FAQ tråden.
https://community.athom.com/t/homey-homies-faq/

 

Info om Plejd

Plejd tillverkar produkter för att styra belysning. Produkten är helt låst av tillverkaren och därav finns det inget officeillt stöd. Plejd är en relativt ny produkt och säljs framförallt in av elektiker som älskar den. 

Plejd blev dock tidigare i år knäckt och en workaround för att kunna styra den av 3e parts kontrollrar skapades. 

 

Plejd i Homey:

 

I dagsläget krävs Home Assistent för att få in Plejd i Homey. En instruktion för det togs fram av Jonas Almquist

 

Homey Plejdapp:

 

I dagsläget finns ingen Plejdapp för Homey men i dagsläget pågår en Insamling för att konvertera om Home Assistent koden till en Homey app

 

Källor:

Guide:
http://www.almquist.nu/plejd-homey-HA.pdf?fbclid=IwAR2Zg3DhC2X4aYiH55-O3dv7OUeUhHRXsmG4vU3vbajFyBQ6siZkBBrvqRQ

Homey Homies:
https://www.facebook.com/groups/HomeyHomies/permalink/900537977038322/
https://www.facebook.com/groups/HomeyHomies/permalink/915743705517749/
https://www.facebook.com/groups/HomeyHomies/permalink/748054198953368/

Insamling:
https://www.facebook.com/donate/1964486043652743/914913022267484/
https://www.facebook.com/groups/HomeyHomies/permalink/914483735643746/

 

Jag har skapat en app för Plejd till Homey tack vare Jonas insamling. Den finns publicerad i Homey app store här: https://homey.app/sv-se/app/se.emilohman.plejd/Plejd/

Tyvärr kräver den precis som Home Assistant lösningen lite fix för att få ut krypteringsnyckel och IDn, därför har Athom avslagit min ansökan att publicera appen i app-store.

Så istället får man installera den själv från en terminal och det görs så här:

Öppna sen Homey appen och lägg till dina Plejd devicer. Ange Id och krypteringsnyckel. Krypteringsnyckeln behöver bara anges första gången.

Den finns en inställning i appen det är om anslutningen till Plejd skall behållas eller kopplas upp/ner varje gång man tänder och släcker (kopplar egentligen ner efter 5s för att snabba upp vid flera kommandon i följd). Nackdelen med att behålla anslutningen är att det inte går att använda den officiella appen från Plejd eftersom endast en anslutning tillåts åt gången.

Pga en begränsning i Homeyn så går det tyvärr inte att läsa av i vilket state Plejd enheterna är i, om dom är av eller på. Men om man alltid slår av eller på via Homeyn så blir det rätt.

4 Likes

Nu har jag fått appen publicerad: https://homey.app/sv-se/app/se.emilohman.plejd/Plejd/ prova gärna!

2 Likes

Fungerar förvånansvärt bra, trots de begränsningar som du beskriver. Jag kan nu komma åt plejdpuckarna från längre distans vilket är ett stort +(har inte Plejd gateway).

Bra start! Hoppas du kan lösa status frågan, det är en sak om man enbart använder Homey för att slå av/på men det kan ju fela och då vet man inte om enheten har tagit till sig anropet eller ej.

Jag har ingen större delay på kommandon, det är inte lika snabbt som om jag använder plejd appen, men helt ok ändå med tanke på begränsningen(1-1,5 sekund tar det nu ungefär)

Kul att höra att det funkar!

Brukernavn/passord blir da ID og cryptokey?

Om du använder den publicerade Homey appen (https://homey.app/sv-se/app/se.emilohman.plejd/Plejd/) så loggar du in med samma användarnamn och lösenord som i den officiella Plejd appen. Då får du upp en lista på alla dina enheter och när du väljer att lägga till dem hämtas cryptokey och ID automatiskt från Plejd.

Kul med Plejd-stöd! :slight_smile: En grej som är väldigt viktigt för mig är att kunna avläsa states för mina framtida inköp av Plejd-puckar. Något som du beskrev, om jag förstod dig rätt, inte finns stöd för i dagsläget pga begränsningar i Homey. Jag tänkte höra om det är så även om man får för sig att införskaffa en Plejd-gateway? Finns den begränsningen kvar även då?

Tyvärr kvarstår begränsningarna med gateway. Har ingen själv men om någon hittar något api för att hämta state från gatewayn så kan jag försöka att lägga till det.

Bra grej! Jag får det inte att funka tyvärr. Får antingen felmeddelandet “could not find that pairsession” eller att det är fel credentials. När man installerar plejd i homey så frågas efter användarnamn. Är det den email som man använder tillsammans med lösenord då man loggar in på vanligt sätt i plejdappen? Ha det fint!

1 Like

Jag har haft ett väl fungerande stöd med appen för mitt Plejd system. En ny puck lades till idag men i homey fungerade inte det. Det slutade med att jag avinstallerade plejd appen och installerade den igen. Nu är det helt omöjligt att få liv i plejdsystemet igen. Problemet Påminner om Samuel2e s beskrivningar. Jag är säker på att ingen mobilapp varit igång. Vad är det för knas ?.

Jag lyckas logga in men sen dyker detta upp och inget annat händer:

Det ser ut som att Plejd har gjort om sina api:er. Jag skall uppdatera appen så fort jag kan. Befintliga enheter som ni redan har lagt till borde fungera. Men det blir svårt att lägga till nya.

1 Like

Nu är fixen publicerad i App Store (version 1.0.1). Hoppas det skall funka bättre nu.

2 Likes

Ja nu fungerar det smärtfritt,fantastiskt bra jobbat och all heder till dig för snabb fix =)

Föröker att få det att fungera med WHP-01 https://static.site.plejd.cloud/docs/Produktblad_WPH-01_se.pdf men lyckas inte. Någon om testat med denna? Provat både med och utan Plejd gateway men ingen skillnad.

Man tackar, nu fungerar det igen. :grinning:

Tyvärr stöds inte WHP-01 av appen. Tyvärr stöder inte Homeyn att lyssna på kommandon från Plejd och kan därför inte veta när man trycker på knappen. Problemet är rapporterat här till Athom https://github.com/athombv/homey-apps-sdk-issues/issues/81.

1 Like

Hej.
Körde in min första plejdpuck idag.
Men får samma fel som dig - “Could not find that pairsession”.
Efter att loggat ur Plejdappen och startat om Homey Plejd-appen - så hittades Plejd-enhten.
Har dock inte fått den att funka från Homey än - men ska labba lite.

Hur gick det ? Jag har använt homey appen ganska länge och upplever på senare tid bekymmer med funktion. Puckarna reagerar inte. Var en resa för ca 2 månader sen att Plejd ändrade nåt i sitt nät. Så det kom en ny version av denna app. Men upplever bekymmer igen. Startar jag om Homey så brukar det funka igen ett tag.